A páholyok listája

2022. március 22., kedd

Menschenliebe - Lajosfalva/Ludwigsdorf, 1891

A Zur Menschenliebe páholy a Zur Nächstenliebe és a Philantropique páholyok egyesülésével jött létre 1891. június 27-én. Lajosfalvára/Ludwigsdorfba, Kárpátalja egy kis falujába költöztek, ahol magyar volt a közigazgatás, szemben korábbi csernovici székhelyükkel, amely a Bukovinai Hercegség fővárosaként osztrák terület volt.

Akkoriban körülbelül 100 tagja volt a páholynak és Max Goldenberg, a volt Philantropique páholy vezetője lett a főmester. 1892-ben a romló gazdasági helyzet következtében néhány páholytag kereskedő csődbe ment és elmenekült. Ez rossz fényt vetett a páholyra és magára a szabadkőművességre is. A többi helyi páhollyal együtt úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a munkákat és több mint 80 tagot fedeztek (kiléptettek). 1893 után már nem is tartottak páholymunkákat.

1895. november 1-jén tartották utolsó összejövetelüket Berecz Antal helyettes nagymester részvételével, ahol kiderült, hogy már csak 6 aktív tagja maradt a páholynak. Ennek következtében a páholyt megszüntették, amelyet a Nagypáholy 1896. III. 22-én hagyott jóvá hivatalosan és erről körlvélben értesítette a baráti nagypáholyokat.


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű páholyok