A páholyok listája

1970. január 1., csütörtök

Zum tugendhaften Kosmopoliten (Az erényes világpolgárhoz) - Mischkolz (Miskolc), 1781

Zum tugendhaften Kosmopoliten (Az erényes világpolgárhoz) - Mischkolz (Miskolc), 1781

A miskolczi páholy alapítója szendrői Török Lajos volt, akit 1773-ban Bécsben, a Szarvashoz címzett szállodában avattak fel. Eperjesről kért alapító levelet egy rózsakeresztes kör és egy latin nyelven dolgozó páholy részére, melynek Az Erényes világpolgárhoz nevet adta. Mivel megszűnt kassai páholyának pecsétnyomója még megvolt neki, a megalapítandó miskolci páholyt át akarta nevezni "Az Égő bokorhoz" névre. Azonban az Eperjesről kapott alapítólevélben már az Erényes világpolgárhoz név szerepelt, így hát megalkudva halyzettel, ehhez használták a régi pecsétnyomót. A páholy alakuló ülése 1781. május 8-án volt.

1784. január 16-án lépett be Kazinczy Ferenc költő, nyelvreformátor a páholy tagjainak sorába. 

1785-ben II. József szabadkőművességet korlátozó rendelete miatt a páholy megszűnt.

Pecsétje:

A páholy pecsétje Mózest ábrázolja az égő csipkebokor előtt térdelve, míg előtte saru és pásztorbotja fekszenek, a háttérben dombos tájék. E képen szőlőlevelekből és -fürtökből font koszorú veszi körül, melyen belül e mondat olvasható: SOLVE CALCEAMENTA TUA, QUIA TERRA, QUAM CALCAS, SANTA EST. EXOD. 3. V. 5. (oldozd meg saruidat, mivel a föld, melyet taposol szent).


Források:

A szabadkőművesség története Magyarországon. Budapest: Schmidl H. Könyvnyomdája. 1900. reprintek: Budapest: Akadémiai. 1993.; Tarandus Kiadó, 2012. (papír és digitális: epub, mobi); Fraternitas Mercurii Hermetis, 2019.

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű páholyok