A páholyok listája

1970. január 3., szombat

Virradat - Hódmezővásárhely, 1913

Virradat - Hódmezővásárhely, 1913

1913 - 1920

Jelvénye:




A Hódmezővásárhelyen 1913-ban alakult páholy 1920-ban szűnt meg, 23 tagja volt.

Működése az 1920-as belügyminiszteri rendelettel szűnt meg.

MOL P 1131, évkör: 1913 - 1918

Forrás - Pataky Lajosné: A szabadkőműves szervezetek levéltára


A Virradat páholy elődjeként 1912. március 29-én alakult meg a Virradat szabadkőműves kör Hódmezővásárhelyen és Orosházán élő szabadkőművesekből. A többséget alkotó hódmezővásárhelyiek a szegedi Árpád páholy, az orosháziak az aradi Összetartás páholy tagjai voltak.

"1913. június tizedikén a Virradat kör ún. szabad ég alatti munkát tartott, melyen a testvérek kimondták, hogy Virradat név alatt, "A világosságért" jeligével Hódmezővásárhelyen szabadkőműves páholyt alapítanak.
...
A páholy világosságai a következők lettek: Kovács János a főmester, Mattiassich Dezső a helyettes főmester, Singer Sándor az I. felügyelő, Beretzk Péter a II. felügyelő, Müller Jenő a szónok és Müller Ferenc a titkár. A további tisztségek: kincstárossá Vetró Lajos Endrét, templomőrré Reich Edét, alamizsnás mesterré Adler Miksát, előkészítő mesterré Klein Simont választották.
...

A június 26-i összejövetel(en) ... 21 megjelent páholytag előtt mutatta be Müller Ferenc titkár a budapesti Szövetségtanács tábláját, mely szerint a hódmezővásárhelyi Virradat páholy ideiglenes munkaengedély iránt benyújtott kérvényét az igen érdemes Szövetségtanács örömmel vette tudomásul a június 14-én megtartott ülésén, s részükre az ideiglenes munkaengedélyt megadta. A titkár ajánlatára a testvérek a szabadkőműves alkotmány VII. alaptörvénye 6. §-a alapján, az ugyanezen alaptörvény 7. §-ában előírt módon, ideiglenes páholyból rendes páhollyá alakultak, majd előbb a főmester, utána az egyéb tisztségviselők tették le a XII. alaptörvény 1. §-ában körülírt fogadalmat. Kovács János a fogadalmát még a szabad ég alatti munkát vezető testvér (Müller Ferenc) előtt tette le, a többiek azonban már a beiktatott főmester előtt.
...
A hódmezővásárhelyi Virradat páholyt 23 testvér alapította (Adler, Arany, Barabás, Bauer, Beretzk, Darányi, Erdős, Genersich, Hajdú, Klein, Kovács, Mattiassich, Müller Ferenc, Müller Jenő, Pista, Reich, Reiter, Singer, Szathmáry, Szemző, Török, Vetró és Weisz), akik két helyről verbuválódtak: húszan a szegedi Árpád, hárman az aradi Összetartás páholy kebeléből."

Forrás - Varsányi Attila: A hódmezővásárhelyi Virradat szabadkőműves páholy megalakulása

Kapcsolódó cikk: http://szkp4.blogspot.com/1999/06/varsanyi-attila-hodmezovasarhelyi.html


Olvasható volt: http://www.hodmezovasarhely.hu/szeremlei/evkonyv1998/varsanyi.htm

Olvasható: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/hodmezovasarhely/szeremlei_evkonyvek/szeremlei_evkonyv_1998/pages/006_varsanyi_attila.htm

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű páholyok